Hvordan velge brenner?

 

Fra starten av har MSR sitt fokus med brennere vært robuste, pålitelige brennere som gir deg varme og mulighet for et godt måltid. Med en god brenner kan du imponere kompiser med å lage like gode retter på tur som på kjøkkenet hjemme. Når du raskt trenger noe varmt vann er det fantastisk med en brenner som får jobben gjort raskt. MSR har brenneren for enhver situasjon. 

 

Det som påvirker valg av brennere er blant annet gruppestørrelse, sesong og om du skal kokkelere eller kun koke vann. Her har vi lagd en oversikt som forklarer de mest vanlige brenner modellene, så du kan finne brenneren for ditt bruk!

 

Selvstående brenner vs. toppmontert brenner

 

Toppmonterte brennere er brennere som er festet oppe på gassboksen. Dette er kompakte, små brennere som krever lite vedlikehold. De toppmonterte brennerne er lette å få tent, koker vann raskt og veier lite. En toppmontert brenner kan være fin å ta med som en ekstra reserve brenner på lengre turer. De toppmonterte brennerne fra MSR går på bare på gass. 

 

Selvstående brennere omtales om brennere som står på bakken med gassboksen eller brenselflaske ved siden av. Dette gjør de til stabile brennere som du kan sette store kjeler på. Selvstående brennere kan være gassbrennere, flytende drivstoff brenner og multifuel brennere. Brennerne som er selvstående fungerer bedre i kalde situasjoner.

 

Brennersystem

 

Brennersystem omtaler brennere i et lukket system, hvor brenneren ikke kan brukes på andre kjeler. Et brennersystem er en brenner, og en kjele som hører til brenneren. Det kan være flere kjeler til brenneren avhengig av hvor stor gruppe som skal ut på tur og behovet de har. MSR sine brennersystem er Reactor-serien og WindBurner-serien

 

Brennerne kan kun brukes i brennersystemene som de er lagd for. Det betyr at Reactor brenneren kun kan brukes med Reactor kjelene som passer til. Bruker man brenneren til lukkede brennersystem på kjeler som ikke er ment for systemet, risikerer man å ødelegge brenneren sin
 

Hvordan velge riktig brenner for deg?

 

Som med det meste av utstyr, for å velge riktig brenner for deg, bør du vurdere hvilke typer eventyr du planlegger og dine prioriteringer. Her er noen få kriterier å ta hensyn til når du velger riktig brenner.

 

Type eventyr: Designet og ytelsen til brenneren din må matche behovene og omstendighetene på turen. Beveger du deg raskt og lett? Hva blir været og omstendighetene? Kan du få tak i drivstoffet du trenger hvis du reiser internasjonalt?

 

Gruppestørrelse: Vurder om brenneren din vil takle antall personer som ønsker å dele den. En mikrobrenner er egentlig ikke tilstrekkelig for grupper, og noen større brennere kan være overkill for en person.

 

Matlagingsstil: Foretrekker du enkle kokemåltider, eller måltider som krever flere kjeler? Noen brennere egner seg utmerket til å koke vann og ikke mye annet. Andre har utmerkede kokemuligheter, men det vil bruke lengre tid til å varme opp vann. Din kokestil og vektprioriteringer vil hjelpe deg å begrense det riktige valget.

 

Sesong og værforhold: Som nevnt ovenfor påvirker vær og sesongforhold brennerens ytelse. Du vil sørge for at brenneren din - og dens drivstoff - vil fungere bra i det miljøet du utsetter den for. Vind og kulde er to elementer som ofte er til stede, og mange MSR-brennere inkluderer innebygde funksjoner for å bekjempe dem.