Hvordan velge liggeunderlag?

I dag finnes det et stort utvalg av liggeunderlag på markedet og det kan være vanskelig å finne riktig liggeunderlag som passer ditt bruk. Vi har forsøkt å gjøre det litt lettere for deg å finne riktig liggeunderlag ved å belyse de viktigste funksjonene og hvordan de fungerer i praksis. 

 

Oppblåsbare liggeunderlag

Denne kategorien liggeunderlag har generelt lavere vekt og mindre pakkvolum enn liggeunderlag med skum eller dun. Oppblåsbare må du selv blåse opp ved hjelp av lungekraft, pumpesekk eller elektronisk pumpe. Til forskjell fra en vanlig luftmadrass har de ofte en form for isolering. 

 

Selvoppblåsende liggeunderlag

Denne kategorien liggeunderlag har generelt større volum og høyere vekt, men har en viss isolerende effekt dersom du skulle være så uheldig å få hull i liggeunderlaget. Selvoppblåsende liggeunderlag har skum på innsiden som ekspanderer når du åpner ventilen og slipper inn luft. Så er det bare å etterfylle litt til for å få ønsket komfort.

 

Faste liggeunderlag

Liggeunderlag i fast skum er de mest hardføre liggeunderlagene. Hvor gode de er å ligge på avhenger av tykkelsen på liggeunderlaget. Disse brukes ofte i kombinasjon med oppblåsbare liggeunderlag og er veldig fine til alt slags bruk, spesielt direkte mot bakken eller i nærheten av bål. 

 

Isolasjonsverdi (R-Verdi)

R-verdi forteller deg hvor godt liggeunderlaget isolerer mot tempraturen i bakken. Alle temperaturer som er oppgitt er anbefalte temperaturer, men en varm person kan ha det mer behagelig enn en person som generelt er kaldere.


    • R-verdi under 2 betyr at liggeunderlaget er for sommerbruk.
    • R-verdi over 3 betyr at liggeunderlaget fungerer for vår, sommer og høst.  
    • R-verdi over 5 er et helårsliggeunderlag, også for å ligge på snø.
    • R-verdi over 6 er for kalde vintre og arktisk bruk


For å øke isolasjonsevnen kan du legge et skumliggeunderlag på undersiden av det oppblåsbare liggeunderlaget. Slik kan du utvide bruksområdet og i tillegg få økt beskyttelse mot skarpe steiner, røtter og lignende.

 

Størrelser

Liggeunderlagene kommer i flere ulike størrelser – Small, Women’s Regular, Regular, Regular Wide, Large og XLarge. 

 

Small er 51cm bredt og 119cm langt. Dette liggeunderlaget passer for barn og turer der lav vekt og volum er helt essensielt. Om du er fjellfører eller på tur med store grupper gir et lite og kompakt liggeunderlag ekstra sikkerhet. Det kan brukes for å stabilisere brudd, for transport av skadet eller for en komfortabel lunsj. Spesielt gjelder dette NeoAir Xlite modellen.

 

Alle liggeunderlagene til Therm-a-Rest er unisex modeller som passer like bra til damer som til menn. Noen liggeunderlagsmodeller kommer for øvrig i «Women’s Regular» som har målene 51x169cm og høyere R-verdi.   

 

Regular liggeunderlag er 51cm bredt og 183cm langt. Denne størrelsen er å foretrekke dersom du er fokusert på vekt og volum. Flere kan synes at 51cm er litt smalt, men denne størrelsen kan egentlig brukes av alle. 

 

Før økt komfort så anbefaler vi Regular Wide størrelsen som er 63cm bred og 183cm lang. Bredere liggeunderlag oppleves mer komfortable enn smale liggeunderlag. På Regular Wide liggeunderlag er det mer plass til å ligge i ulike posisjoner, og man ligger trygt på toppen av liggeunderlaget. 

 

Large liggeunderlag er 63cm bredt og 196cm langt. Fordelen med Large størrelsen er at man får ekstra komfort og både pute og hele kroppen på liggeunderlaget. Det fyller også større deler av teltet, noe som er praktisk på flere måter. 

 

XLarge liggeunderlagene er 76cm brede og 196cm lange, når sovekomfort og ekstra luksus er riktig.

 

Form

Liggeunderlagene kommer i to ulike former; rektangulær og mumie form.

 

Rektangulære liggeunderlag er den tradisjonelle formen som har vært mest populær gjennom tidene. Denne formen fyller teltbunnen (på et firkantet telt) godt slik av man ikke får glipper mellom underlag/underlag og mellom teltduk/underlag. Liggeunderlagene ligger også mer stabilt. Den firkantede formen passer også godt til laken, stoler og annet tilbehør som man kan bruke sammen med liggeunderlag.

 

Mumie form er hovedsakelig laget for å spare vekt og volum, samt passe inn i telt som oppgir urealistiske personmål. Hos noen teltprodusenter må man velge små og avrundede liggeunderlag for å få plass til personene teltet er oppgitt for.