Dun vs. Syntet

Dunsoveposer er fint for deg som ønsker en lett oppakning med lite volum. Therm-a-Rest sine dunsoveposer bruker kun dun med RDS sertifisering (Responsible Down Standard), som er NikWax impregnert. Impregnering av dun forhindrer at det trekker til seg fukt, som gjør at dunet holder seg spenstig slik at isolasjonsevnen fortsatt er tilstede, selv i fuktig klima.

Syntetiske soveposer er som regel rimeligere enn soveposer med dun. De veier også mer og tar litt mer plass i sekken. En stor fordel med soveposer i syntetmateriale er at de er vaskbare uten å miste isolasjonsevnen ved gjentatte vask. Syntetiske soveposer holder også bedre på temperaturen selv når de blir veldig fuktige. Soveposene fra Therm-a-Rest inneholder EraLoft syntetisk isolasjon. Dette er hule fibre som øker varmen samtidig som det minimerer vekten til soveposen. EraLoft er vannavstøtende og gjør at soveposen holder spensten og isolasjonsevnen sammenlignet med mange andre soveposer på markedet. 

 

Glidelås og festepunkter

Alle Therm-a-Rest sine soveposer kommer med glidelås på venstre side av soveposen. Det eneste unntaket er Polar Ranger soveposen som har glidelås på forsiden, og glidelåsåpninger til armene slik at du kan lage frokost i teltet uten å gå ut av soveposen. 
Soveposene har festepunkter til dyner og tepper fra Therm-a-Rest slik du kan utvide bruksområdet.

 

Fordeling av isolasjon

Soveposene til Therm-a-Rest har mer isolasjon på toppen enn på undersiden slik at du får mer isolasjon der du trenger det. Liggeunderlaget ditt skal isolere mot bakken, og når isolasjonen på undersiden av soveposen din blir komprimert av kroppsvekten din vil den miste effekt. For å holde soveposen på plass på liggeunderlaget er det derfor fester for liggeunderlag (SynergyLinks) på undersiden av soveposen.

 

Temperaturområder

Man har ulik oppfattelse av varme og kulde. Noen personer er varmere, mens andre personer er kaldere. Lange tynne menn er ofte kaldere enn korte kraftige menn. Det samme prinsippet gjelder for kvinner. I tillegg er menn stort sett "varmere" enn kvinner (altså rent mekanisk..).
 

Temperaturområdene på soveposer er delt inn i tre nivåer og nesten alle produsenter bruker samme merking på produktene. Testkriteriene som brukes er følgende:

  • Komfort:  Dette nivået er basert på kvinne på 25 år og 60 kg. Her kan man kunne ligge komfortabelt uten undertøy.

  • Transition: Dette nivået er basert på mann 25 år på 70kg. I praksis bør du ligge med undertøy (trøye og bukse) for å oppnå dette temperaturnivået. 

  • Risk: Er for nødbruk og er ikke en temperatur du bør planlegge tur etter. Du overlever, men får en natt  du vil huske resten av livet.

Som et eksempel er Therm-a-Rest sine soveposer alltid merket med "Transition Range". Det vil i praksis si at en sovepose som er oppgitt til -6 vil kun være komfortabel med undertøy. Samme sovepose vil være komfortabel uten undertøy i 0 grader.
 

Passform

Therm-a-Rest soveposene er laget for både kvinner og menn og kommer i tre ulike bredder; W.A.R.M. fit, Performance fit og UltraLight fit. 

  • W.A.R.M fit – With Additional Room for Multiple Positions – er den romsligste passformen som gir rom for å sove i mange ulike soveposisjoner. 

  • Performance fit er standard passformen som er litt smalere enn W.A.R.M fit passformen

  • UltraLight fit er den smaleste passformen, og finnes på soveposene for de som vil spare volum og vekt. Passformen er smalere fra hofta og nedover.

Om vinteren ønsker man gjerne litt god plass i soveposen, spesielt i fotenden slik at man kan tørke klær, legge varmeflaske etc. Regn derfor 5-10cm ekstra lengde for vinterbruk. 

 

 

Hvorfor er sovesystemet varmere enn enkeltkomponentene?

Som eksempel gir kombinasjonen med Questar -6C soveposen og Corus -6C dynen et temperaturområde ned til -20C i Transition range. Et liggeunderlag i fast skum som har en R-verdi på 2, i kombinasjon med et oppblåsbart liggeunderlag som har en R-verdi på 3,5, har til sammen en R-verdi på ca 6. Isolasjonsøkningen skjer på grunn av det isolerende luftrommet mellom komponentene.

 

 

Hvorfor sparer man vekt ved å bruke sovesystemet?

Med systemtankegangen tar du kun med deg det du trenger, som da gir mindre volum og lavere vekt. I tillegg trenger du færre ting, noe som sparer både miljø og lommebok. 

 

Hvorfor gir sovesystemet økt fleksibilitet og komfort?

Sovesystemet er basert på at alle produktene til Therm-a-Rest er laget for å fungere sammen og kan sammenkobles, og at færre produkter kan dekke større spekter ved å kombinere dem. Fleksibiliteten ligger i muligheten til å velge perfekt løsning for den gitte situasjonen. Komforten ligger i at isolasjonsgraden er bedret og konstant ved at alle komponentene holder seg fysisk på plass i løpet av natten.

Steg 1

Sovesystemet til Therm-a-Rest starter med et fast skumliggeunderlag mot bakken.
Ved å legge et fast skumliggeunderlag under det selvoppblåsende eller oppblåsbare liggeunderlaget  kan du utvide bruksområdet. Det faste skumliggeunderlaget gir også ekstra isolasjon mot bakken, i tillegg til beskyttelse mot skarpe gjenstander. 

 

Steg 2

Fest soveposen til ett oppblåsbart eller selvoppblåsende liggeunderlag ved bruk av SynergyLinks (brede stropper) som finnes på undersiden av soveposen. Ved at soveposen er festet til liggeunderlaget roterer ikke soveposen sammen med deg i løpet av natten. Det gjør også at du alltid har den mest dunfylte delen av soveposen øverst og ikke eksponerer undersiden av soveposen som har mindre dun. Du risikerer heller ikke å gli av liggeunderlaget i løpet av natten.

 

Steg 3a

Fest en dyne eller teppe på oversiden av soveposen eller lakenposen ved bruk av festepunktene på sidene av soveposen. På kalde vinternetter, spesielt i arktiske strøk, vil det kondensere mindre ved bruk av en dyne som tilleggsisolasjon enn ved å bruke to soveposer i hverandre. Løsningen gir også bedre isolasjon. Systemtankegangen er velkjent blant polfarere som er avhengig av optimal isolasjon, varme og fuktighetskontroll.

 

Steg 3b

Synergy laken (enkelt eller dobbel) har også festepunkter for dyner og tepper. Disse fester du i festepunktene langs siden på lakenet, og vips kan du sove en varm sommernatt under et lett teppe istedenfor å ha halve soveposen åpen. Du kan også velge å bruke en tynnere sovepose under dynen eller teppet. Dobbeltlaken med plass til to liggeunderlag med tilhørende dyne/teppe gjør at man kan sove flere sammen, noe som er spesielt egnet for å samle hele flokken på ett sted.

 

Steg 4

Bruk en pute som er tilpasset hetten til Therm-a-Rest soveposene. Da holder puten seg på plass i løpet av natten og du beholder varmen fra soveposen siden du ikke trenger å ha hodet eksponert på utsiden av soveposen. Du kan også lage en pute ved å legge dunjakken inn i en pakkpose eller en trøye.

 

Sov godt:-)