Rent vann

Vannrensere er ikke så kjent i Norge, men vannrensere er noe vi har bruk for her også. Vannkilder kan bli infisert av avføring fra dyr eller døde dyr. I tillegg har man jo lemenår som kan forurense vannkilder. Å ende opp med dårlig mage, oppkast eller feber på grunn av vannforurensing er ikke moro når du er på tur. En god vannrenser kan rense vekk bakteriene som er i vannet og gjøre turen bedre. Vannrenserne til MSR og Platypus tar bakerier, protozoer og parasitter. Enkelte kan også ta virus, men dette er spesielt spesifisert på vannrenseren.

 

Det finnes mange vannrensere på markedet, men når du skal se etter en vannrenser bør du se om de følger en NSF protokoll. For eksempel vil et vannrensesystem med NSF protokoll P231 være testet i starten, midten og slutten av livet til vannrensesystem. Vannrenseren er altså testet for om den tar alle bakterier og protozoer fra første til siste liter. For et vannrensesystem kan dette være 2000 liter vann.

 

Vannrensere har tre metoder for rensing; gravitasjons systemer, pumpesystemer og direktefiltrering. 

 

Gravitasjons Systemer

Gravitasjons systemer er enkle og raske å bruke. Et gravitasjons system er basert på gravitasjon. Det består av en vannpose for skittent vann, en slange med et vannfiltreringssystem på og en vannpose for rent og filtrert vann. Det skitne vannet henger høyt, og gravitasjon presser vannet gjennom filteret på slangen. Rent, filtrert vann ender opp i den rene vannposen. 

 

Filtreringssystem kan henges opp når man kommer i leir, og de største filtering systemene basert på gravitasjon kan ta opptil 10 liter vann.
De fleste gravitasjons systemene bruker hule fibre for filtrering. Noen modeller har keramisk filtering eller glass fiber. 

 

Pumpesystemer

Pumpesystemer er den mest brukte metoden for vannrensing. Man pumper vann gjennom en håndholdt pumpe som inneholder et filter (hule fibre, keramisk filtering eller lignende). Noen pumpe systemer har et lag karbon som fjerner organisk materialet. Pumpe systemene kan enten pumpes direkte til munnen eller i drikkeflaske slik at du alltid har rent vann tilgjengelig. 

 

Enkelte modeller med pumpesystem har åpninger som passer direkte på MSR Dromedary og DromLite vann oppbevaring. Dette er samme åpning som f.eks. Nalgene flaskene bruker. 

 

Direktefiltrering

Direktefiltrering er vannrensere som festes direkte på drikkesystemet ditt. Det betyr at du kan fylle drikkesystemet ditt med vann fra en innsjø eller en bekk. Fest på vannrenseren på drikkesystemet ditt og du drikker filtrert vann. 

 

Her finnes det systemer for drikkeflasker og for drikkesystemer. 

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.