0

Tau

 

Tau kan virke som et stort tema, og det kan noen ganger virke som om det eneste som skiller tau fra hverandre er diameter, lengde og farge. Dette stemmer riktignok ikke. For å rydde litt i jungelen av tau ønsker vi å hjelpe deg å forstå litt mer om hvordan de skiller seg fra hverandre og ikke minst - hva du trenger. 

 

Det er vanskelig å velge tau og samtidig vite med sikkerhet at det vil være det beste for deg. Én ting er at de fleste tau har samme sertifisering, men tau med samme sertifisering kan ha vidt forskjellige bruksområder. 

 

Tauene vi ser på nå er såkalte strømpetau. Disse skiller seg fra andre tau ved at de består av to deler, strømpe og kjerne. Strømpen ligger utenpå kjernen og beskytter kjernen mot ytre påvirkning. Det er primært kjernen som gir tauet de ulike egenskapene, men strømpen er helt klart med på å påvirke hvordan et tau fungerer og spesielt hvordan det føles under bruk.

 

Vi skal se på ulike typer tau, sertifiseringer, materialvalg, diameter og hva som påvirker opplevelsen av tauets kvaliteter. I tillegg tar vi en kort runde innom lengdevalg, de ulike teknologiene som produsentene legger i tauet og hvordan du bør behandle tauet ditt for å få beholde egenskapene så lenge som mulig.

 

Tau deler vi inn i fire hovedkategorier:

  1. Dynamiske tau
  2. Semistatiske tau 
  3. Hjelpetau
  4. Superstatiske tau

 

Det er to hovedfaktorer som skiller disse fire kategoriene fra hverandre; sertifiseringen og mengden dynamikk. 

  • Sertifiseringen sier noe om hva tauet er godkjent for og hvordan der er testet. 
  • Hvor mye et tau strekker seg ved ulike laster kaller vi dynamikken i et tau - eller strekk. Dynamikken i et tau påvirker i stor grad hva et tau kan og bør brukes til.

 

Innenfor hver av de fire kategoriene finnes det mange ulike taumodeller, og det er en rekke faktorer som skiller de ulike modellene fra hverandre. Materialet i strømpe og kjerne, andel strømpe kontra kjerne, hvordan kjernen er flettet etc.

Kort-versjonen

Et dynamisk tau er laget for å ta imot en fallende klatrer på en myk måte. De strekker seg og har mye dynamikk. Dette er primært tau for sportsklatring, men de brukes også i industrien i visse tilfeller. Disse er sertifisert i henhold til NS EN 892:2012 Fjellklatringsutstyr — Dynamiske fjellklatringstau — Sikkerhetskrav og prøvingsmetoder.

 

Et semistatisk tau er laget for å holde en klatrer i en bestemt posisjon, og uten fare for en hard landing dersom han skulle falle med litt slakk i systemet. De har langt mindre dynamikk enn dynamiske tau, men de strekker seg en del. Disse er sertifisert i henhold til NS EN 1891:1998 Personlig verneutstyr mot fall fra høyder - Semistatiske strømpetau

 

Et hjelpetau ikke ment å holde mennesker oppe, men verktøy og deler som skal heises eller sikres. De oppfører seg ganske likt som semistatiske tau. Disse er sertifisert i henhold til NS EN 564:2014 Fjellklatringsutstyr - Hjelpetau - Sikkerhetskrav og prøvingsmetoder.

 

Et superstatisk tau er veldig statisk, det vil si at det har veldig lite dynamikk - faktisk så lite at det kan være farlig. Dette er spesialtau og skal ikke brukes til sikring av mennesker. Disse tauene er ikke sertifisert i henhold til noen europeiske standarder idag, men er laget i tråd med krav fra Amerikanske ANSI-krav og noen har fått CE merket fordi de er produsert hos anerkjente tauprodusenter.


Les mer omfattende om de forskjellige typene tau via lenkene i teksten over, eller i menyen på venstre side.